theutenberg

Vad betyder ande (partikel)?

Som partikel används ordet "ande" oftast för att betona en egenskap eller kvalitet hos en person eller sak. Det kan ses som en förstärkning av det egentliga adjektivet som används för att beskriva personen eller saken i fråga.

Exempelvis kan man säga att en person är snabbande istället för bara snabb, för att betona att personen verkligen är extremt snabb. Eller så kan man säga att en maträtt är godande för att betona att den är exceptionellt god.

Ordets användning som partikel är ofta en stilistisk eller poetisk försköning av språket, och ger en mer färgstark och levande bild av det som beskrivs. Det kan också användas för att ge en karaktär en mer unik eller distinkt röst i skönlitteratur eller poesi.

Det är dock viktigt att poängtera att användningen av partikeln "ande" är mer vanligt i äldre och traditionellt litterärt språkbruk, och inte nödvändigtvis används i vardagsspråk. Det är också möjligt att vissa personer kan uppfatta det som onödigt eller pretentiöst, så det är bäst att använda det med omdöme och medvetenhet om sin publik.

Ande - Definition av SAOL

Ande - synonymer till ordet

Vad är ande för typ av ord?

Andra ord av typen partikel

  Exempel på hur ande används

   Hur böjer man ande?

   Var kommer ordet ande ifrån?

   Ande - citat där ordet används

   Ande - motsats och motsatsord