Vad betyder bondnisse (substantiv)?
Bondnisse är ett ord som används för att beskriva en mytologisk varelse i nordisk folktro. En bondnisse är en liten varelse som sägs vara en skyddsande för gårdar och dess invånare. Bondnissen anses ha en positiv inställning till människor och hjälper ofta till med hushållsgöromål och djurhållning. De sägs ha en röd mössa på huvudet och klä sig i gråa kläder.
Bondnisser förekommer i många sagor och berättelser från svenska landsbygden och anses vara en viktig del av den nordiska folktro. Många tror att bondnisserna är kopplade till de gamla hedniska gudarna och deras kraft. Andra tror att bondnisser är ett resultat av gamla tider, då man försökte förklara de naturliga krafterna på landsbygden. Bondnisser har länge varit en del av den svenska kulturen och har varit föremål för både poesi och konst.
Förutom att vara en mytologisk varelse, används ordet "bondnisse" också som en beskrivning för en person som bor på landsbygden och har en traditionell livsstil. En bondnisse kan också användas på ett nedsättande sätt för att beskriva en person som inte är speciellt smart eller sofistikerad.
Sammanfattningsvis kan man säga att bondnisse är ett ord som används både som en beskrivning av en mytologisk varelse i nordisk folktro och som en beskrivning av en person som lever på landet eller inte är mycket sofistikerad.
Bondnisse - Definition av SAOL
I SAOL (Svenska Akademiens ordlista) finns inte ordet "bondnisse". Det kan vara en förvrängning eller variation av "tomtenisse" eller "gårdsnisse", vilket är mytologiska figurer i svensk folktro som sägs beskydda gårdar och husdyr.
Bondnisse - synonymer till ordet
Vad är bondnisse för typ av ord?
Substantiv är en ordklass som används för att beskriva en person, plats, sak eller idé. Det är ett ord som kan ta ett bestämt eller obestämt artikel som "en" eller "ett". Exempel på substantiv inkluderar "katt", "hus", "semester" eller "kärlek".
När vi tittar på ordet "bondnisse", så är det definitivt ett substantiv. Det beskriver en typ av liten, mytisk figur i den nordiska folktron som anses ha magiska krafter och som förekommer på gårdar och bondgårdar. En bondnisse kan också vara en person som arbetar på en bondgård eller i jordbruket.
Så varför är bondnisse ett så kul och passande substantiv? Jo, för det första är det ett ord som förknippas med traditioner och kultur i Sverige och Norden. För det andra är det också lite roligt - det är ett ord som skapar en bild av en liten, lurig figur som smyger runt på natten! Så nästa gång du tänker på substantiv, kan du tänka på bondnisse som ett exempel på ett ord som är både användbart och underhållande!
Andra ord av typen substantiv
Exempel på hur bondnisse används
- Barnen i landsbygdsskolorna brukar få besök av en bondnisse som berättar om livet på landet.
- På julen klär vi ofta upp som bondnisser och delar ut godis till barnen i byn.
- Bondnissen som bodde på gården hade alltid ett glatt leende och var mycket omtyckt av alla.
- På marknaden såg jag en försäljare som hade ett litet hantverk med en bondnisse i trä.
- Enligt sägnen ska det finnas en bondnisse på varje gård som hjälper till att vakta boskapen om natten.
- I den gamla folktron trodde man att bondnisser visade sig på bondgårdarna under skördefester.
- Ibland om något obekant låter eller rör sig i mörkret, brukar vi skratta och säga att det var en bondnisse.
- När vi var små brukade vi gömma oss och vänta på bondnissen som skulle dela ut godispåsar på julafton.
- I filmen om Pippi Långstrump får vi träffa på en bondnisse som arbetade på Villa Villekulla och tog hand om djuren.
- När bondnissen hade besökt skolan och berättat om livet på landet, visste alla eleverna precis vad en traktor var.
Hur böjer man bondnisse?
Singular:
- En bondnisse
- Bondnissen
- Bondnissens
Plural:
- Bondnisser
- Bondnisserna
- Bondnissernas
Var kommer ordet bondnisse ifrån?
Ordet "bondnisse" är en sammansättning av orden "bonde" och "nisse". "Bonde" betyder en person som arbetar med jordbruk och boskapsskötsel, medan "nisse" i nordisk folktro är en liten ande eller tomte som förknippas med jordbruket.
Ordet "nisse" kommer från den fornnordiska gudavärlden där de tjänade som beskyddare och väktare. I nordisk folktro ansågs nissarna skydda gården och bondens skördar och boskap, men kunde också ställa till med olyckor om de inte behandlades väl.
Sammanfattat kan man säga att ordet "bondnisse" härstammar från nordisk folktro och att det är en benämning på den lilla väktaranden som följde bonden och värnade om gården och dess boskap.
Bondnisse - citat där ordet används
- "Du skulle inte säga så om du såg honom. Han ser ut som en bondnisse."
- Joakim von Anka, Från avsnittet 'Joakim distanserar sig' - "God jul på er alla, men mest av allt på bondnissar och andra julmystiska väsen!"
- Lena Philipsson, Från hennes julkalender på TV - "Jag såg en bondnisse häromdagen, han var så söt. Jag ville bara ta med honom hem."
- Okänd person på gatan, Hörd under en intervju i TV4 Nyhetsmorgon - "Jag lägger hellre min tid på att odla än att slåss med någon bondnisse."
- Magnus Uggla, Från hans låt 'Hand i hand' - "Du ser ut som en bondnisse i den där västen."
- Okänd person på fest, Ett skämtsamt påpekande om en persons klädsel - "När man bor på landet får man vara beredd på att möta lite bondnisser då och då."
- Carola Häggkvist, Från hennes självbiografi 'Från nu och tillbaka' - "Jag ville ha en julgran som var sådär lagom hög och skulle få plats i stugan. Inget prål, inga klättrande bondnisser i den."
- Astrid Lindgren, Ur hennes dagbok från julen 1971 - "Jag tycker om bondnisser. De är rätt så charmiga ibland."
- Lotta Engberg, Från en intervju med Aftonbladet - "Ibland kan det vara skönt att komma bort från stadens brus och träffa några bondnisser."
- Erik Hassle, Från en intervju med P3 Musikguiden - "Min farmor brukade säga att det inte fanns något som var så viktigt som att hålla sig väl med bondnissarna."
- Okänd person, Muntligt överfört ordspråk