theutenberg

Vad betyder tomte (substantiv)?

Tomte är ett ord som i första hand förknippas med den traditionella svenska julen och den mytologiska gestalten tomten som enligt folktron hjälper till med julförberedelserna i hemmen. Men ordet har också en bredare användning.

Som substantiv kan ordet tomte användas för att beskriva en liten figur som representerar en gubb- eller kärringgud i nordisk mytologi. Dessa gudomar var enligt folktro beskyddare av marken och hemmen och ansågs ofta hjälpsamma för människornas liv och välbefinnande.

Tomte kan också användas som beskrivning av en liten figur av porslin, trä eller annat material som oftast används som en dekoration eller souvenir. Dessa figurer kan föreställa allt från en tomte till en älg eller en björn.

I ett annat sammanhang kan ordet tomte användas för att beskriva en person som är ansvarig för en viss funktion eller uppgift. Till exempel kan man säga att en projektledare är tomte för ett visst projekt eller att en IT-tekniker är tomte för ett visst datasystem.

Sist men inte minst kan ordet tomte också användas som en skällsord eller ett föraktfullt uttryck för att beskriva en person som inte gör sitt jobb ordentligt eller som misslyckas med att uppfylla förväntningar. Detta användande av ordet kan ibland vara humoristiskt men kan också vara förolämpande.

Sammanfattningsvis kan ordet tomte ha olika betydelser och användningar beroende på sammanhanget. Men oavsett vad det betyder är det ett ord som förknippas med den svenska kulturen och traditionerna.

Tomte - Definition av SAOL

Enligt SAOL (Svenska Akademiens ordlista) är definitionen av ordet "tomte" som substantiv: "husvätte, nisse; enligt folktro väsen i gudarnas tjänst, som förr ansågs beskydda gården och dess folk".

Tomte - synonymer till ordet

Vad är tomte för typ av ord?

Substantiv är en av de basala delarna av grammatiken på många språk, inklusive svenska. Ett substantiv är ett ord som refererar till en person, plats, sak eller idé. I en mening agerar ofta substantivet som subjekt, som är den som utför handlingen. Till exempel "Katten jagade musen." Här är "katten" substantivet som fungerar som subjekt och musen som fungerar som objekt.

När det gäller ordet "tomte", är det naturligtvis ett substantiv eftersom det refererar till en person eller figur som är en del av julfirandet. En tomte är ofta en person som bär rött, har ett vitt skägg och knäpar på små paket med julklappar. Ordet "tomte" kan också användas för att beskriva en person som agerar som en julklappsgivare. Till exempel, "Min morfar brukade alltid klä upp sig som en tomte och ge oss julklappar."

Trots att "tomte" är ett vanligt substantiv finns det en speciell förbindelse med ordet eftersom det ofta associeras med en bestämd tid på året och ett specifikt firande. På så sätt kan användning av substantiv som ”tomte” bidrar till att ge ordet en mer djup och färgstark betydelse för människor som delar samma kulturella traditioner.

Andra ord av typen substantiv

Exempel på hur tomte används

  • Min granne klär ut sig till tomte varje jul och delar ut julklappar till barnen i området.
  • På tomteverkstaden tillverkas det nya leksaker varje dag inför julen.
  • När jag var liten trodde jag verkligen att tomten fanns och att han skulle komma med julklappar på julafton.
  • Tomten i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul och Gott Nytt År varje år på TV.
  • Det är tradition att sätta ut ris och gröt till tomten på julafton.
  • En av mina vänner bor i Tomtebo, en liten by i Norrland.
  • När jag åkte skidor i fjällen såg jag en tomte åka förbi på en släde dragen av renar.
  • Det sägs att tomten har en tomteluva och ett skägg som sträcker sig ända ner till magen.
  • I natt drömde jag att jag var på nordpolen och fick besöka tomteverkstaden.
  • Min systerdotter önskar sig en pratande tomte till jul, så jag beställde en från nätet.

Hur böjer man tomte?

Singular:
- en tomte
- tomten

Plural:
- flera tomtar
- tomtarna

Obestämd form:
- en liten tomte
- flera söta tomtar

Bestämd form:
- den lilla tomten
- de söta tomtarna

Var kommer ordet tomte ifrån?

Ordet "tomte" härstammar från nordisk mytologi, där det ursprungligen refererade till de små gudarna eller andarna som ansågs skydda hus och gårdar. Dessa tomtar var kända för att vara små, vänliga och hjälpsamma, men också för att kunna bli arga och spela spratt om de kände sig försummade eller respektlösa behandlade.

Under medeltiden och renässansen fick tomtarna en mer negativ bild i folktro, där de ansågs vara onda andar eller demoner som kunde orsaka skada och olycka. Detta förändrades dock under 1800-talet då skrifter och litteratur skapade en romantiserad bild av tomtar som vänliga och hjälpsamma väsen igen.

Idag är tomtar mest kända som en central figur i den svenska jultraditionen, där de ofta porträtteras som små, rödklädda figurer med vita skägg och spetsiga mössor som hjälper till med julpyntning och presenter.

Tomte - citat där ordet används

Tomte - motsats och motsatsord